Neem contact op: 06 - 22862603

Elektrisch rijden

 

Als je geen gebruik kunt maken van het openbaar vervoer en een auto nodig hebt, overweeg dan bij aanschaf of lease nadrukkelijk een elektrische auto. Elektrisch rijden heeft meerdere voordelen voor het milieu. Door elektrisch rijden vermindert de CO2-uitstoot, de luchtkwaliteit verbetert en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen neemt af. Een ander voordeel voor het leefmilieu is dat elektrisch rijden ook de geluidsoverlast van verkeer wat vermindert.
 

Vol elektrisch auto's

Vol elektrische auto’s hebben alleen een elektromotor en worden aan het stroomnet opgeladen. Deze voertuigen worden ook wel Battery Electric Vehicle genoemd (BEV) of Full Electric Vehicle (FEV).
 

Plug-in hybriden

Hybride auto’s worden zowel door een elektro- als verbrandingsmotor (of door combinatie van beiden) aangedreven. Bij een plug-in hybride kan in tegenstelling tot hybride voertuigen de batterij ook worden opgeladen met stroom van het net, waardoor meer elektrisch gereden kan worden. 
 

Auto's met range extender

Bij een auto met range extender wordt een verbrandingsmotor gebruikt om een generator aan te drijven, die de batterij oplaadt. De aandrijving van de auto is volledig elektrisch. Door de range extender hebben dit type auto's een grotere actieradius dan de FEV's.
 

Bevorderende maatregelen

Gezien de voordelen voor het milieu wordt de invoering van de elektrische auto door de overheid bevorderd. Voor de elektrische auto's hoeft geen BPM te worden betaald. Ook zijn deze auto's vrijgesteld van de wegenbelasting.
Zakelijke rijders hoeven voor de elektrische auto's geen bijtelling te betalen en bij aanschaf van elektrische auto's genieten ZZP-ers en bedrijven nu echt grote voordelen.
 
Bespaar fossiele brandstof
Als je noig niet elektrisch rijd dan kun je natuurlijk zo rijden dat je weinig mogelijk fossiel brandstof verbruikt. Dat is goed voor het milieu en de eigen portemonnee. Hieronder 10 tips:
  • Gebruik voor korte afstanden de auto niet, dat kost veel benzine. Een koude motor verbruikt namelijk veel meer brandstof. Bovendien komt tijdens korte ritten de motor niet goed op temperatuur, wat slecht is voor uw motor. Ga lekker op de fiets.
  • Controleer maandelijks uw bandenspanning. Zachte banden verhogen het brandstofverbruik, slijten sneller en zijn minder veilig.
  • Een is een slechte gewoonte om gas te geven bij het starten, niet doen.
  • Schakel al bij een laag toerental naar een hogere versnelling. Bij benzinemotoren tussen de 2000 en 2500 toeren, bij dieselmotoren tussen de 1800 en 2200 toeren.
  • Rij met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling.
  • Voorziet u dat u snelheid moet minderen, laat dan tijdig het gas los en laat de auto in de versnelling uitrollen.
  • Staat u langer dan twintig seconden stil? Zet de motor dan af. Veel moderne auto's hebben hiervoor al een start-stop systeem ingebouwd.
  • Zorg dat u de beste route naar uw bestemming kent zodat u niet onnodig hoeft om te rijden of hoeft te zoeken. Vermijd files en vertrek tijdig zodat u rustig kunt rijden.
  • Maak geen onnodig gebruik van de airco en dakkoffers en vermijd zware ladingen: al deze zaken verhogen het brandstofverbruik brandstof.
  • Kies voor brandstofbesparende zoals ‘low friction oil’, 'De Nieuwe Band’. Deze dragen bij aan het zuiniger rijden.

 

Share |
Realisatie door
Afslag2