Neem contact op: 06 - 22862603

Tweetraps

Een zijn veel methoden om mensen te beïnvloeden of te manipuleren.  Sommigen zijn complex of vereisen veel overredingskracht.  Veel methoden zijn echter ook eenvoudig en kunnen in principe door iedereen toegepast. In deze blog besprek ik een eenvoudige methode die bestaat uit twee stappen.

Sporten is belangrijk

Stel dat je op straat aangesproken wordt door een sportief ogend persoon die vraagt of je even tijd hebt. Je zegt ja en er wordt je enthousiast verteld over de plaatselijke sportvereniging. Ze doen heel veel goed werk en desgevraagd bevestig je dat sporten belangrijk is en zeker voor de jeugd!

Je gesprekspartner is blij dat je er zo over denkt en verteld vervolgens dat ze naarstig op zoek zijn naar vrijwilligers voor begeleiding van de jeugd en onderhoudswerkzaamheden aan de materialen. Je kunt je hier gelijk aanmelden. Tot je schrik lees je dat het ‘slechts’ twee avonden en de halve zaterdag inzet per week!

Een kleine bijdrage

Je voelt je wat ongemakkelijk, maar dit wordt je echt te gek en je zegt dat je echt niet zo veel tijd beschikbaar hebt. De sportieve vreemdeling oogt teleurgesteld, maar kijkt je begripsvol aan zegt dat als je geen tijd beschikbaar hebt, je het sporten voor de jeugd ook kunt ondersteunen door een eenmalige financiële bijdrage van 10 euro. Je kunt hier desgewenst ook pinnen (met een bonnetje). Hij kijkt je hoopvol na deze redelijke vraag en je vindt sporten voor de jeugd belangrijk toch? Enigszins opgelucht en met een goed gevoel betaal je 10 euro.

Zo werkt het

In dit eenvoudige voorbeeld is eigenlijk het volgende gebeurd: een vreemde spreekt je aan met een extreem verzoek. Je geeft aan dat je dat niet wilt en de vreemde doet je een tweede, minder extreem verzoek. Hierin ga je wel mee.

Deze overtuigingsstrategie is een veel gehanteerde manier om mensen te beïnvloeden. Hij werkt vooral goed in gevallen waar het een algemeen of maatschappelijk belang betreft. Bij meer persoonlijke belangen werkt het niet zondermeer, maar deze strategie van de opeenvolgende verzoeken is makkelijk toe te passen en heel effectief.


Martin Rasker

Share |
Realisatie door
Afslag2