Neem contact op: 06 - 22862603

Tijd voor spijt

Regelmatig wordt aan mij gevraagd wat ik eigenlijk bedoel met 'mijnbeterik'? Iedereen heeft daar een eigen invulling voor en dat lijkt me eigenlijk prima. Een mogelijk breder gedeeld beeld heb ik uit het boek 'The Top 5 Regrets of the Dying' van de Australische verpleegster Bronnie Ware.

Op basis van Ware's ervaringen als verpleegkundige op een palliatieve afdeling tekende zij op waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben. Dit bleken opvallend vaak dezelfde zaken te zijn. Deze top vijf maakt ons duidelijk welke acties we NU moeten nemen om te zorgen dat we straks met 'een beter ik' en minder spijt op ons leven terug kijken. 
 

Leef je eigen leven

"Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leven. En niet het leven dat anderen van mij verwachtten." was de meest voorkomende spijt volgens Bronnie Ware. Het blijkt dat mensen aan het einde van hun leven beseffen dat ze nog niet de helft van hun dromen hebben gerealiseerd. Vaak komt dat door de keuzes die ze destijds zelf hebben gemaakt of de keuzes die ze dachten te moesten maken.
 
Dus het is erg belangrijk dat je nu je verlangens weet te (h)erkennen en daar naar durft te leven.
 

Leef niet alleen om te werken

Vooral de mannelijke stervenden vertelden dat ze liever meer tijd hadden gehad met hun partner en meer tijd hadden besteed om de kinderen te zien opgroeien. Helaas hadden baan en carrière het gevecht om de beschikbare tijd te vaak gewonnen. Achteraf hadden ze daar spijt van.
Sta er regelmatig bij stil of je genoeg aandacht en tijd besteed aan de mensen van die dicht bij je staan. Zou je aan bepaalde mensen graag meer tijd willen besteden, doe het dan NU!
 

Spreek je uit

Uit de gesprekken van Bronnie Ware bleek dat mensen vaak hun gevoelens onderdrukten om discussies en ruzies te vermijden. Hierdoor ontkenden ze wie ze werkelijk zijn en wat ze van innerlijk voelen en willen. De bitterheid die kan ontstaan door dat inslikken van gevoelens luidt vaak tot lichamelijke en/of psychische ziekte.
 
Kortom uit je gevoelens en spreek uit wat je wilt. Als je jezelf inhoudt om ruzies met anderen te vermijden, handel je ten koste van je eigen ik! 
 

Koester vriendschappen

Het bleek dat mensen zich vaak te laat realiseerden wat de waarde is van echte vriendschappen. Achteraf wilden de mensen dat ze meer tijd met hu vrienden hadden doorgebracht. Door de sterke focus op hun eigen baan, carrière en familiebeslommeringen lieten ze tot hun spijt vaak kostbare vriendschappen verwateren. 
 
Wees je er van bewust dat goede vrienden essentieel zijn om samen het leven te kunnen vieren, vergeet dat niet te doen!
 

Leef gelukkig

Verrassend vaak merkte Ware dat mensen zich pas in de laatste dagen realiseren dat geluk uiteindelijk een eigen keuze is. Vreemd genoeg hadden ze zichzelf onvoldoende toegestaan om gelukkig te zijn. 
We laten ons geluk helaas vaak verdringen door andere 'belangrijke' zaken zoals macht, aanzien en inkomen. Deze serieuze zaken winnen het van het onbezorgde geluk waarvoor we vaak veel te weinig tijd nemen.
 
Het is belangrijk om aan jezelf tijd en ruimte te gunnen om echt gelukkig te zijn.
 
Share |


comments powered by Disqus
Realisatie door
Afslag2