Neem contact op: 06 - 22862603

Starten begint met Stoppen

Dinsdag 12 april bezocht ik de eerste Tweede Dinsdag: een netwerkbijeenkomst voor starters in Zwolle. Het spreekgestoelte op het podium van theater De Spiegel was als eerst bestemd voor Jacco Vonhof, eigenaar van NOVON schoonmaakbedrijf.

Jacco begint zijn toespraak met een intrigerende uitspraak: "Als je begint met starten, moet je eerst stoppen". Jacco is met tal van werkzaamheden gestopt en vervolgens met nog meer werkzaamheden met vallen en opstaan weer begonnen. Uiteindelijk heeft hij het geschopt van zzp’er tot eigenaar van een bedrijf met meer dan 1000 werknemers.

Mensen binden

Jacco neemt ons mee met een kijkje in de toekomst als eigen ondernemer: hoe gaat de wereld eruit zien? Bind mensen als zzp’er flexibel aan je onderneming. Laat mede-eigenaren zich inkopen. Er zullen daardoor diverse bedrijfjes binnen een groot bedrijf ontstaan. De naam van het grote bedrijf is daardoor het keurmerk van de onderneming, die bestaat uit allerlei kleine onderneminkjes. Hierdoor wordt het gemakkelijker ondernemen. Je bent immers niet meer gebonden aan de knellende banden van CAO’s, ontslagrecht, e.d.. Bovendien is een ieder gemotiveerd om voor ‘het beste’ te gaan, omdat het per slot om het voortbestaan van de eigen onderneming gaat.

Volgens Jacco is de beste eigenschap van een ondernemer: “Geloof in eigen kunnen”. Fouten maken kan niet. Wel kun je leren van dat wat niet lukte. Hou op met dingen waar je niet goed in bent en doe de dingen waar je wel goed in bent.

Zekerheid bestaat niet

Op de vraag hoe Jacco de behoefte aan ‘zekerheid’ van medewerkers waarborgt vertelt hij het volgende: zekerheid bestaat niet! Kijk naar de gevolgen van de huidige recessie. Mensen zijn op zoek naar schijnzekerheid. Werknemers willen dat de werkgever alles voor hen regelt. Je kunt als werknemer/ ondernemer je zekerheid beter zelf organiseren en regelen, dan dat je het voor je laat regelen. Bijvoorbeeld door als een collectief van ondernemers naar een verzekeringsmaatschappij te stappen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, bereik je meer dan dat je wacht totdat de overheid of de werkgever het voor je regelt.

Kortom: neem persoonlijk leiderschap op in je huidige leven en toekomst. Wees pro-actief.

Deze eerste bijeenkomst is me goed bevallen: boeiende spreker, leuke mensen ontmoet, nieuwe contacten en lekker eten.”

Marjan de Boer
Mijn Beter Ik B.V.

Share |


comments powered by Disqus
Realisatie door
Afslag2