Neem contact op: 06 - 22862603

Perfectie is fictie

 
Het is natuurlijk prima als iemand zijn best doet en er naar streeft om goede resultaten te boeken. Als dat echter doorslaat naar perfectionisme dan wordt het ongezond. Perfectionisme verlamd, een perfectionist is namelijk niet in staat om aan de eigen verwachtingen te voldoen.
 
Verwachting
Perfectionisme komt niet zelden voort uit een gevoel van ‘niet  goed genoeg zijn’. Er moet een perfect resultaat geboekt worden omdat het anders leidt tot teleurstelling. Meestal komt dit door ervaringen uit het verleden. Door een kritische houding van anderen (ouders, vrienden) voelde je toen niet goed genoeg, niet geaccepteerd. Alhoewel deze kritiek er inmiddels niet meer is, is deze geworteld in je onbewuste. Hierdoor blijf je (te) kritisch naar je zelf en streven naar perfecte resultaten.
 
Perfectie is fictie
Het continue streven naar perfectie is een hopeloze zaak. Perfecte oplossingen bestaan niet, het kan immers altijd beter. Zeker achteraf is vaak duidelijk dat het, hadden we alles geweten, beter had gekund. Als perfectionisme de overhand krijgt leidt dat tot een vorm van faalangst, veelal merkbaar door een toenemend uitstelgedrag. Als je niet begint, kun je het immers ook niet fout doen.
 
Geniet van resultaat
Om weer te kunnen genieten van de resultaten die je boekt, is het noodzakelijk om over dat kritische stemmetje in je onbewuste geheugen heen te stappen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is het waar om te genieten van de resultaten die je bereikt en trots op jezelf te zijn.
 
Vijf tips
Ik wil je graag verder brengen in je ontwikkeling naar meer geluk. Onderstaande handvatten kun je als eerste tips gebruiken:
Stop je eigen fictie
De allerbelangrijkste tip die ik je nu kan geven is om te stoppen met het nastreven van je eigen fictie. Zie de realiteit onder ogen dat niemand perfect is. Zelfs machines niet, laat staan mensen. Het streven naar de fictie van perfectionisme is niet verstandig. Perfectionisme is onbereikbaar, net als de pot goud bij de voet van de regenboog. Het kan alleen maar leiden tot een minder gelukkig leven.
 
Martin Rasker
 
Share |


comments powered by Disqus
Realisatie door
Afslag2