Neem contact op: 06 - 22862603

Neem dan kippen

 

Als u zich weer uit bed trekt en naar het werk fietst, vraagt u zich vast wel eens af of dit nu hetgeen is waarvoor u op aarde bent gezet. Eigenlijk iedere dag dezelfde routine, hard werken met dezelfde groep collega’s en de waardering moet vaak met een lampje gezocht worden. Terwijl u nog eens diep adem haalt en nog wat harder op de pedalen trapt, zegt u: ‘ er moet natuurlijk wel geld verdiend worden’. Zo zijn er miljoenen mensen die elke dag weer in de tredmolen van de maatschappij stappen en uren van hun leven inruilen tegen uurloon. Maar er moeten toch ook andere manieren zijn om te kunnen leven?

Neem dan kippen

Als hierover op een feestje weer eens wordt geklaagd, zegt een ondernemende buurman van mij altijd ‘neem dan kippen’ en lacht hartelijk. Daar heeft hij ook alle reden toe. Als een groot deel van Nederland al op weg naar het werk is, draait hij zich in bed nog een keer om, staat tegen een uur of negen op om dan thuis eerst nog eens uitgebreid te ontbijten met krantje en croissantje. Aan zijn woning, auto en humeur te zien lijdt zijn inkomen niet onder dit gedrag. Een aantrekkelijk voorbeeld. Zo te zien houdt hij echter geen kippen, dus ging ik op een dag naar hem toe om te vragen wat hij nu bedoelde met de opmerking ‘neem dan kippen’. Met een glimlach van oor tot oor vertelde hij me wat hij nu eigenlijk bedoelde met zijn gevleugelde uitspraak ‘neem dan kippen’.

Goed boeren

Het bleek dat deze uitspraak voor hem symbool stond voor een andere manier van denken die hij zichzelf aangeleerd had. Een manier van denken die hem zogezegd geen windeieren heeft gebracht. Voor hem was de ommekeer gekomen toen hij zich besefte dat het hebben van kippen er voor zorgt dat je iedere dag eieren krijgt. Natuurlijk moet je er wel regelmatig tijd aan besteden, bijvoorbeeld om ze te voeren, maar het produceren van de eieren gaat daarna als vanzelf. Daar hoef je niet bij te zijn en dus geen eigen uren aan te besteden. Je kunt echter wel zelf genieten van het resultaat Kortom, zei hij, zorg dat je je tijd besteedt aan zaken en activiteiten die je daarna (bijna) zonder aanvullende moeite waarde (eieren) blijven opleveren. Die waarde bestaat in het begin vooral uit geld, maar doordat je dat voldoende hebt geregeld kun je je tijd ook besteden aan zaken die je op een andere manier een blijvend goed gevoel geven. Zoals bijvoorbeeld het later op staan met een goed ontbijt, of het verrichten van werkzaamheden voor goede doelen. Daarvoor heb je dan voldoende tijd beschikbaar en je eieren blijven ondertussen gewoon komen.

Hobbyboer

Zijn voorbeeld was voor mij erg verduidelijkend. Kijk eens verder dan het bekende uurloon, verbreek je eigen tredmolen. Wellicht wordt je financieel onafhankelijk van je werkgever. Natuurlijk hoef je niet helemaal in de ‘kippen’ te gaan, je kunt toch ook traditioneel werken en als hobbyboer wat ‘kippen’ er bij nemen. Denk niet gelijk dat is niks voor mij, denk er gewoon eens echt over na. Op deze website vind je al de nodige suggesties en iedere week komen er nieuwe ideeën bij.  Laat ook eens weten wat zie jij voor mogelijke ‘kippen’ en zo ja, wat houdt je dan eventueel tegen?

 

Share |


comments powered by Disqus
Realisatie door
Afslag2