Neem contact op: 06 - 22862603

Manipuleren of Beïnvloeden

We worden de hele dag beïnvloed en gemanipuleerd. Vaak zonder dat we ons dat bewust zijn! Dit gebeurt door wat je ziet en hoort op de TV, de radio en leest in bijvoorbeeld de krant. Een heel duidelijk voorbeeld is natuurlijk de reclame, maar er zijn ook andere, veel subtielere vormen van beïnvloeding en manipulatie. En het gebeurt zeker niet alleen in de media. Sterker nog, het gebeurt ook op het werk. Zelfs bij een grote gemeente!

Eind oktober 2011 hield MijnBeterIk een workshop bij een grote gemeente. De workshop heette Manipuleren of Beïnvloeden. De gemeente had Henk en Marjan van MijnBeterIk, uitgenodigd om deze prikkelende workshop te geven.

Vroeg in de ochtend schaarde zich een divers gezelschap van medewerkers van allerlei afdelingen van de gemeente zich samen in een mooie trainingsruimte. Op de stoelen lagen schrijfsetjes en naamkaartjes van MijnBeterIk klaar. Er werd gebruik gemaakt van een verhelderende  PowerPoint presentatie op een groot TV-scherm. Deelnemers pakten een lekker kopje thee of koffie. Kortom het zag er veelbelovend uit en een ieder, deelnemers en trainers, had zin in de workshop.

Motivatie deelnemers
Wat motiveerde de deelnemers om nu juist deze workshop te gaan volgen?
Reacties van de deelnemers:


Fasen van de workshop
Al deze wensen kwamen in de komende 2 uren aan de orde. Met behulp van vragen, opdrachten, theorie, een test en een tool met tips en trics doorliepen we de volgende fasen:

  1. Kennismaking met elkaar, waarbij de groep een stellingenspel ging doen, waardoor we ons afvroegen hoe we elkaar bewust/ onbewust al manipuleerden. Dit kan zijn door onze lichaamshouding of door onze kleding of door nog meerdere facetten.  
  2. Vertellen van de boodschap: Manipulatie: het gebeurt echt! Ook bij deze gemeente.
  3. Ontkenning: “Ik laat me niet manipuleren.”
  4. Berusting: “Ook ik word onbewust gemanipuleerd.”
  5. Hanteerbaar maken: “Hoe ga ik om met positieve manipulatie?”


In de workshop 'Beïnvloeden of manipuleren?' leer je hoe het komt dat je iedere dag, vaak ongemerkt wordt gemanipuleerd. Je leert herkennen hoe en wanneer dit gebeurt. Ook ontdek je wie de personen zijn die gebruik maken van deze technieken, dat is de grootste verrassing van de workshop. Ook leer je hoe jij zowel in werk als privé positief kunt beïnvloeden. Je krijgt praktische handvatten hoe je zelf invloed hebt op een gewenst resultaat. Dit alles met interactieve presentaties, hilarische filmfragmenten, groepsgesprekken en een paar korte oefeningen.

Manipulatie: het gebeurt!
Manipulatie betekent letterlijk: ‘Met de hand veranderen’. Daar is niets mis mee. Toch heeft manipulatie in onze cultuur een negatieve bijklank. Hoe komt dat? Henk vergrootte door allerlei boeiende voorbeelden, foto’s en filmpjes het bewustzijn van de deelnemers over het besef dat we altijd onder de invloed van beïnvloeding staan. We worden dagelijks gemanipuleerd.

Herkenning manipulatie in het werk
Marjan vroeg de deelnemers wat ze er nu van vinden dat ze dagelijks gemanipuleerd worden. Wie zie je gebruik maken van positieve manipulatie? Wanneer ervaren we manipulatie positief? Met deze opdracht gingen de groepjes uiteen. De deelnemers legden een relatie met hun werk en kwamen tot verrassende inzichten:

Als manipulatie voelt als een gouden tip of je wordt er beiden beter van, dan wordt manipulatie ervaren als positief.

Theorie Whole Brain
Henk verhelderde beïnvloeding met de theorie van de Whole Brain. Het model van de Whole Brain gaf inzicht in welke persoonstypes er zijn. Om de ander te kunnen beïnvloeden is het van belang om je af te stemmen op de persoonstype van de ander. Je benadering en manier van vragen laat je aansluiten bij waar die persoon gevoelig voor is vanuit zijn of haar persoonstype.

Test
Welk persoonstype ben je nu zelf? Hiervoor maakten de deelnemers een test. Deze test gaf nieuwe en bruikbare inzichten.

Tool met Tips en trics
Aan het eind van de workshop gaf Marjan de deelnemers een tool mee in de vorm van een geplastificeerd kaartje. Aan de ene kant stond het model van de theorie van Whole Brain. Aan de andere kant staan de 7 stappen in Positief Manipuleren. Deze zeven stappen lichtte Marjan ter verduidelijking toe. Er zit veel theorie achter de 7 stappen. Over iedere stap zou een workshop van een dagdeel gegeven kunnen worden. Daarvoor was te weinig tijd. Marjan en Henk deden de groep het aanbod voor de complete 2 daagse training Positief manipuleren.

Doel van de workshop was:

Trainers
De trainers van deze workshop zijn Henk Kuper en Marjan de Boer. Henk Kuper is een gedreven trainer. Hij kan mensen boeien en enthousiasmeren.
Marjan de Boer heeft een eigen praktijk voor coaching, counseling en training, M-coaching te Zwolle. Marjan is positief en praktisch. Ze ziet kansen en kan mensen binden.
Henk en Marjan werken samen met Martin Rasker binnen het bedrijf  Mijn Beter Ik B.V..

Marjan de Boer
Mijn Beter Ik B.V.

Share |


comments powered by Disqus
Realisatie door
Afslag2