Neem contact op: 06 - 22862603

Los het op!

In mijn dagelijkse werk kom ik regelmatig mensen tegen die, ondanks dat het niet werkt, toch telkens weer hetzelfde doen. Ze zitten onbewust gevangen in Ingesleten patronen, mechanismen en routines. Als er meer van hetzelfde plaatsvindt en dat geeft problemen, Hier ligt de kans om het anders te doen, patronen te doorbreken. De manier van denken en handelen is hierbij cruciaal.

Waarde

De onbewust ontstane gewoontes en patronen zijn niet voor niets ontstaan en hebben vanuit je verleden ongetwijfeld een nuttige functie. Ze helpen je om zaken effectief uit te voeren of beschermen je mogelijk tegen het aangaan van risico's. Kortom veroordeel deze patronen niet, ze hebben een waarde en je gebracht tot waar je nu bent.

Belemmering

Doordat jij en de wereld om je heen veranderen kan het echter zijn dat de ingesleten patronen niet meer passen op de huidige of nu gewenste situatie. Waren ze vanuit het verleden helpend, ze kunnen nu voor een deel belemmerend worden om volgende stappen te zetten. Hier past de bekende uitspraak: "als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg". Kortom voor een volgende stap kan het nodig zijn om de patronen te doorbreken en aan te passen.

Oplossingsgericht

Als je, eventueel samen met een coach, aan de slag wilt om sommige bestaande patronen te veranderen is het van belang om hiermee oplossingsgericht aan de slag te gaan. Dat klinkt wellicht als een 'open deur', maar vergis je niet. Het gebeurt vaak genoeg dat we in de valkuil trappen en meer probleemgericht dan oplossingsgericht te werken!

Los het op!

Er is veel te vertellen over het oplossingsgericht werken. Een paar belangrijke voorbeelden van anders redeneren of aanpakken zijn:

Kortom de focus ligt niet op het verleden, maar meer op het heden en de toekomst. Als mens heb je alle mogelijkheden van nature beschikbaar. Soms lijken ze echter verborgen of niet ontsluierd door allerlei overtuigingen die je in de loop van de tijd hebt opgebouwd. Overtuigingen die je onbewust laten handelen zoals dat eerder goed voor je was, mar die je nu remmen in de stappen die je zou kunnen zetten om je verder te ontwikkelen.

Los het op, doorbreek je eigen vicieuze cirkel en ontdek onvermoede mogelijkheden!

Martin Rasker

Share |


comments powered by Disqus
Realisatie door
Afslag2