Neem contact op: 06 - 22862603

Investeren of aanschaffen

 

Veel mensen dromen er van om rijk of in ieder geval financieel onafhankelijk te worden, maar weten niet waar te beginnen. Om dat te kunnen bereiken is het in ieder geval van groot belang dat je zorgt dat je financiële begrip verder wordt geschoold. Als je namelijk niet een loterij wint of een grote erfenis ontvangt, is het vooral een kwestie van verstandig met je tijd en geld omgaan. Terwijl we op school veel leren, komt het onderwerp ‘geld verdienen’ zelden of nooit aan bod. Voor een deel is dat cultuurlijk bepaald. In bijvoorbeeld Amerika is het veel gebruikelijker om over je (financiële) succes te praten dan hier in Nederland. Toch gaan we het hier gewoon doen.
 

Geld behouden

Mensen die rijkdom of financiële onafhankelijkheid nastreven zijn meestal te veel gericht op het verwerven van geld. Ze besteden veel energie en tijd aan het laten stijgen van hun salaris. Op zich misschien niet verkeerd, maar het zou beter zijn als ze eerst tijd steken in het verwerven van meer relevante financiële kennis. Geld verkrijgen is namelijk slechts een deel van het verhaal. Minstens zo belangrijk is hoe je  vervolgens om gaat met de middelen die je hebt verworven. Ik denk dat je niet financieel onafhankelijk wordt als je onvoldoende weet van een aantal financiële principes die er voor kunnen zorgen dat je je verdiende geld behoud en zelfs kunt laten vermeerderen.
 

Investeren of aanschaffen 

Om te beginnen is het van belang om een goed onderscheid te maken tussen persoonlijke  investeringen en aanschaffingen. Aanschaffingen zijn voor een deel gewoon noodzakelijk. Natuurlijk moeten er aanschaffingen worden gedaan voor onder meer voedsel, kleding en huisvesting. Dit is ook geen discussie, hooguit kun je je afvragen of dat niet minder kan. Het is bijvoorbeeld verleidelijk om vanuit een vermeende status meer geld uit te geven voor kleding van een duur merk. Hetzelfde geldt ook voor duurdere aanschaffingen zoals bijvoorbeeld een auto.
 
Onder een persoonlijke investering bedoel ik hier dat je geld uitgeeft aan zaken die vervolgens weer eigenstandig inkomen kunnen opleveren. Door het uitgeven van geld aan persoonlijke investeringen zorg je ervoor dat je meerdere vormen van inkomen creëert. 
 

Dat maakt het verschil

Door bewust om te gaan met het geld dat je uitgeeft voor aanschaffingen en dat waar mogelijk te beperken, ontstaat er ruimte om meer geld te besteden aan persoonlijke investeringen. Door in een kleinere auto te gaan rijden houd je geld over dat je natuurlijk uit zou kunnen geven aan andere aanschaffingen, maar beter besteedt aan investeringen.
 
Wat zijn nou persoonlijke investeringen die op termijn ander inkomen opleveren, waar kun je dan aan denken? Je kunt dan denken aan inkomen in de vorm van rente, verhuurgelden, dividenduitkeringen, royalties, advertentie-inkomsten etc. 
 
Bijkomend voordeel van deze andere vormen van inkomen is dat je het inkomensrisico spreid, je wordt minder afhankelijk van één bron van inkomen, bijvoorbeeld je werkgever. Persoonlijke vrijheid en financiële onafhankelijkheid hebben een duidelijk verband.
 
Er is natuurlijk veel meer te zeggen over dit onderwerp. Op deze website zal het onderwerp (financiële) onafhankelijkheid dan ook steeds verder worden uitgebreid met goede tips en voorbeelden. Kijk eens op de pagina onafhankelijk en kom hier regelmatig terug voor nieuwe tips en onderwerpen.
 
Share |


comments powered by Disqus
Realisatie door
Afslag2