Neem contact op: 06 - 22862603

Hoezo waardeloos?

Iedereen heeft wel eens een emotioneel dipje en voelt zich minder gewaardeerd, dat is niet erg. Als het gevoel van negatieve eigenwaarde de overhand krijgt, "ik ben waardeloos", is er wel degelijk iets aan de hand. Weet dat ieder mens gelijkwaardig en naar vermogen bijdraagt. Als dat voor jou niet zo voelt wordt het tijd voor actie. In deze blog geef ik je een aantal handvatten die je verder kunnen helpen.

Een paar eenvoudige handvatten om je verder te helpen. Ik realiseer me dat het niet voor iedereen eenvoudig is. Het verhogen van je zelfwaardering is een proces waar je aan zult moeten werken. Voor ieder die aan de slag wil, hieronder een aantal handvatten om dat proces aan te pakken:

Stop de wedstrijd

Stop er mee om je met anderen te meten. Een spel dat je een gevoel van ‘verliezer’ op zal leveren, want er zijn altijd anderen die je op bepaalde gebieden nooit zult verslaan

Aanvaard complimenten

Aanvaard alle complimenten die je krijgt met een oprecht ‘bedankt’ en ervaar het met plezier. Onderdruk je neiging om complimenten af te wimpelen met woorden en gedachten als ‘Oh, het stelde niks voor’.  Jij ben het waard om geprezen te worden.

Bevestig

Verbeter je zelfwaardering door je eigenwaarde aan jezelf te bevestigen. Dat kan bijvoorbeeld door iedere ochtend als je voor de spiegel staat tegen jezelf te zeggen dat je ‘een kanjer bent en ook vandaag weer presteert‘. Ik ken ook mensen die dat ergens op schrijven zodat ze het regelmatig zien en er op die manier weer aan worden herinnerd.

Inspirerende contacten

Onderhoud contact met zoveel mogelijk positief ingestelde mensen. Vermijd zoveel mogelijk negatieve mensen die jou en jouw ideeën de put in praten. Een stimulerende omgeving met positieve mensen ondersteunt jouw eigen ‘mindset’ naar een meer positief gevoel van eigenwaarde.

Vier successen

Schrijf je eigen successen op. En pas op, ook hier dreigt de valkuil dat jij geneigd bent deze successen te kleineren. Ook ‘ kleine’ successen zijn doorbraken en door ze te onderstrepen versterken ze je positieve gevoel en de zelfwaardering.

Ken je kwaliteiten

Kijk in de spiegel en schrijf je eigen kwaliteiten eens op. Als je zelfwaardering niet zo groot is, kun je waarschijnlijk moeiteloos je zwakke punten opnoemen. Maak een lijstje met minimaal 12 positieve kwaliteiten van jezelf. Het hoeft niet allemaal in 1 keer uit de pen te vloeien. Trek er eens een maand voor uit en vul het lijstje verder aan. Vraag ook vooral eens aan andere positief ingestelde mensen die je vertrouwt. Je zult verrast zijn!

Activeer

Sta actief in je omgeving, participeer in activiteiten en deel oprechte complimenten uit aan anderen. Alle energie die je aan je omgeving zult geven, krijg je op de een of andere manier ook weer terug. Waarmee je in een opwaartse spiraal van positieve energie en toenemende zelfwaardering komt.

 

Martin Rasker

 

Share |


comments powered by Disqus
Realisatie door
Afslag2