Neem contact op: 06 - 22862603

Het vroeger van straks

 

Een gevleugelde kreet in Nederland is: "vroeger was het allemaal beter".
Iedereen was beleefd, we konden nog goed voetballen, er was meer vrijheid en minder agressie en natuurlijk was ook alles goedkoper. Het is niet alleen gemijmer van oudere mensen, ik hoor het nu ook steeds vaker binnen het zakelijke wereldje. Daar moeten we mee aan de slag!
 

Selectief geheugen

Natuurlijk zijn er vanuit het verleden momenten te bedenken waarop voor een persoon of bedrijf, bepaalde zaken beter waren. Daar wordt dan ook vaak aan gerefereerd als wordt betoogd dat ‘vroeger alles beter was’. Vergeten wordt vaak dat er in diezelfde 'mooie tijd' wel een zesdaagse werkweek was en vakantie in het buitenland een hoge uitzondering. Klaarblijkelijk onthouden we die positieve momenten van geluk beter en kleuren vooral die momenten ons positieve beeld van het verleden.
 

Het vroeger van straks

We leven in het nu, maar tegelijkertijd is dat ook het ‘vroeger’ van straks. Er moeten er nu dus ook veel zaken zijn die ‘beter’ zijn dan dat ze in de toekomst zullen zijn. We ervaren dat natuurlijk niet, want het heden accepteren we als normaal en de toekomst kennen we niet. Maar als we nu toch eens proberen om vanuit de toekomst naar het heden te kijken? Dan blijkt wellicht dat ‘het nu allemaal beter was’. Kortom bedenk een toekomst, reis er in gedachten naar toe en kijk terug wat er nu allemaal beter is. Lijkt me in ieder geval goed voor je humeur.
 

Blijf niet hangen in nostalgie

De belangrijkste boodschap is dat we niet moeten blijven hangen in nostalgie. Natuurlijk is het prima om zo nu en dan terug te kijken en te genieten en te leren van het verleden. Maar laten we dan ook met datzelfde filter naar het heden en naar de toekomst kijken. Laat je niet ontmoedigen door de continue stroom aan negatieve berichtgeving via de media, maar zie wat er nu goed is en waar de kansen naar de toekomst liggen.
 

Onderneem actie

Bij de vorige alinea hebben ongetwijfeld veel mensen instemmend zitten knikken, Dat is mooi, maar dat brengt je nog niet verder. Om verder te komen en ook nu een andere, positieve wereld te zien en te ervaren zal je actie moeten nemen. Hoewel het concrete pad voor iedereen anders is, zijn er wel een aantal basis acties voor het ervaren van meer succes of geluk te benoemen:

 

 
Share |


comments powered by Disqus
Realisatie door
Afslag2